Blog

Data protection services: back-up en disaster recovery

Vandaag is het World Backup Day: een mooi moment om eens iets over back-up en het beschermen van uw data te vertellen. Veel van onze klanten zijn zich onvoldoende bewust van de verschillende manieren waarop hun gegevens beschermd en, indien noodzakelijk, hersteld kunnen worden. Bescherm je data met back-up en Disaster Recovery.

Het maken van back-ups van uw data is welhaast vanzelfsprekend, zowel voor privé als zakelijk gebruik. We maken back-ups om dataverlies te voorkomen in het geval er iets mis gaat en beschadigde data te kunnen repareren. Het maken van een traditionele back-up is daarvoor slechts één methode. Data veilig stellen door deze te repliceren naar een tweede locatie of omgeving kan op verschillende manieren en met verschillende doelen.

Beschermen tegen verlies van data met back-up en disaster recovery

Door het nadenken over databeschikbaarheid beschermt u zich voor kortere of langere periode tegen verlies of beschadiging van uw bedrijfsdata. Het maakt herstel mogelijk bij uitval, als een systeem of applicatie is gehackt of indien data door menselijke fouten is verdwenen of beschadigd. Daarbij horen twee belangrijke uitgangspunten; het aantal herstelpunten van data en de hersteltijd bij calamiteiten.

Data herstelpunten bepalen

Het maken van een back-up is het maken van een replica van de data. Dat kan zowel op synchrone als asynchrone wijze. De traditionele back-up is een asynchroon proces. Permanente datasynchronisatie tussen twee of meer systemen is, de naam zegt het al, een synchroon proces. Over het algemeen geldt bij synchronisatie (synchrone replicatie) dat de bewaartermijn van de data maar kort is en dat deze data snel en veel verandert. Het is belangrijk om te bepalen hoe ver in de tijd u terug wilt kunnen gaan van de opgeslagen data. Met live-replicatie van data kunt u slechts kort terug in de tijd; met disk of tape back-up kunt u over langere tijd data bewaren.

Data hersteltijd bij calamiteiten

Naast doelstellingen ten aanzien van herstelpunten, gelden er ook doelen ten aanzien van de hersteltijd. Van sommige data is het cruciaal dat men er zeer snel weer over kan beschikken; voor systemen en data die minder kritisch zijn voor het dagelijks proces en dienstverlening zal de gewenste hersteltijd langer zijn. Zeer korte hersteltijden zijn er om hoog beschikbare omgevingen te realiseren die in het geval van een storing of uitval snel (zo niet direct) terug kunnen vallen op een actuele kopie van de data. Voor andere toepassingen en gegevens zal de gewenste hersteltijd langer zijn.

Hoe werkt back-up en disaster recovery bij Cyso

Cyso levert verschillende diensten en oplossingen voor de beschikbaarheid van uw data:

Back-ups en archivering

Met asynchrone replicatie wordt data meestal voor een langere tijd opgeslagen. Het maken van een back-up is over het algemeen een proces dat één keer per dag wordt gedaan (volledig of incrementeel) en betreft meestal een grote dataset. Met back-ups wordt niet de directe beschikbaarheid (uptime) van de dienst geholpen, maar wel de continuïteit op langere termijn. Hetzelfde geldt voor het gebruik van een archief (zoals voor e-mail); deze data moet voor een langere periode beschikbaar zijn (soms jaren). De gewenste hersteltijd van dit soort data is over het algemeen minder cruciaal.

Storage replication en duplication

Met het automatisch wegschrijven van live data naar één of meer andere locaties wordt de veiligheid ingebouwd dat veilig is gerepliceerd als de primaire omgeving uit zou vallen. Hierbij is te denken aan Ceph replica’s, MongoDB replica sets of GlusterFS volumes. Deze vorm van synchrone replicatie zorgt maar zeer beperkt voor archivering van oude, overschreven of veranderde data. Het gaat er hoofdzakelijk om dat actuele gegevens op meer dan één plek beschikbaar zijn deze niet kwijt raken bij calamiteiten en snel weer beschikbaar kunnen worden gemaakt vanuit de applicatie.

Stateless applicaties en databasereplicatie

High availability omgevingen en applicaties die bijvoorbeeld van master/master replicatie gebruik maken, zijn zodanig ingericht dat bij het down gaan van een node of server direct uitgeweken kan worden naar een andere. Omdat data op al meerdere plekken beschikbaar is, is de vereiste tijd om deze beschikbaar te maken (de downtime dus) minimaal.

Server, site en datacenter failover

Bij grote storingen waarbij een deel of de gehele infrastructuur op een bepaald platform of bepaalde locatie wegvalt, wil men vaak kunnen terugvallen naar een failover omgeving. Dit kan gaan om een stand-by of hot spare binnen dezelfde omgeving, maar ook om een geheel ander datacenter. In deze gevallen is het niet altijd mogelijk om een naadloze failover te doen, maar is het wel van belang om zo snel mogelijk weer online te kunnen zijn met de juiste data.

Hoe heeft u dit ingericht?

Hoe kijkt u hier tegenaan? Ziet u het ook zo? Bovenstaand artikel geeft slechts een zeer beknopt beeld van de mogelijke maatregelen die u kunt treffen om uw data te beschermen door het gebruik van replicatie. Wij bieden verschillende diensten waarmee een breed scala aan maatregelen te nemen is. Bent u er niet helemaal zeker van dat uw data voldoende beschermd is tegen calamiteiten? Kom gerust eens praten met één van onze technisch consultants of praat mee op LinkedIn.

Wil je op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen op IT gebied. Meld je dan hier aan voor de nieuwsbrief.

Benieuwd naar de mogelijkheden? Let’s talk!

Cyso stories

04/06/2018

De Cyso Group kiest opnieuw voor Alkmaar

Nieuwe locatie moet inspirerende plek worden voor zowel techneuten als creatievelingen. Met het nieuwe kantoor op de Wognumsebuurt 3 kiest Cyso opnieuw voor Alkmaar.
12/08/2019

Rapport state of container and kubernetes security gepubliceerd

Het Amerikaanse StackRox heeft onderzoek gedaan naar de status van de beveiliging en acceptatie van container- en Kubernetes-platformen.
02/11/2023

MyCyso: beheer en inzichten

Met MyCyso bieden we tools om onze klanten beter van dienst te zijn. Wil je meer weten?

Interesse in een van onze diensten?

Wat is je vraag? Neem nu contact met ons op.

Wil je dat wij contact met jou opnemen? Laat je gegevens achter en wij bellen je terug.

Cyso contact